Vin er en stor del af mange danskeres hverdag. Mange danske familier hygger sig med et glas vin, enten til maden eller i stuen til en god film. Derfor er mange også på udkig efter de bedste vine og søger nye informationer om vin. Vi har prøvet at svare på nogle spørgsmål herunder, som stiller sig hos familier der har åbnet øjnene for vinens univers, enten om det er rød- eller hvidvin.
Mange stiller sig spørgsmålet om det er rigtigt at man får hovedpine af at drikke vin. Alle er klar over, at bliver man fuld i vin og har tømmermænd dagen efter, kan det resultere i hovedpine, men man har også mange gange hørt at enkelte glas vin kan skabe hovedpine. Mange mener at det kan skyldes de sulfitter der er i vinen – dog er der mere svovl i hvidvin end der er i rødvin og det er kun rødvin der får skyld for at genere hovedpine, så den påstand må siges at kunne gøres til skamme.
Histaminer i rødvinen har ifølge undersøgelser mere skylden for den måske kommende hovedpine man kan få af rødvin, da histaminen sidder i skindet på de frugter der bliver brugt til at lave rødvin – og da man ikke bruger skind fra druerne til hvidvin er der en mindre del af histaminer i hvid- end i rødvin. Der er forskellige andele af histaminer i de forskellige rødvine, så oplever man hovedpine af nogle vine, kan det være man skal se sig om efter andre vine. Det er dog svært at udlede nogen speciel sammenhæng mellem hovedpinen og rødvine da, der er 100 ting der kan spille ind på om man får hovedpine, som en fysiske og psykiske tilstand som to overordnede emner. Man kan, hvis man oplever problemer prøve at tage en antihistamin inden man drikker rødvin, eller holde sig til hvidvin hvor der ikke skulle være nogle problemer.
Kvaliteten af vin, er et spørgsmål der kan stille sig hos forbrugeren, da det er meget svært for den enkelte at få indsigt i kvaliteten af vinen. Der er næsten kun prisen man kan bruge som indikator, og det er meget sjældent at pris og kvalitet går 1:1 hånd i hånd, da man mange gange også betaler for mærkerne osv. EU har lavet regler omkring vinens kvalitet, hvor visse vine har fået et kvalitetsstempel når de kommer fra specielle områder og er lavet på specielle måder. Det kan eksempelvis være Appellation Controlee i Frankrig, DOC, DOCG i Italien, QbA og QmP i Tyskland og DO og DOCa i Spanien som har disse specielle kvalitets anmærkninger, så er din vin lavet fra nogle af dine, vidner det allerede der om kvalitet.
Udover dette er der mange andre områder der gennemfører regionale appellationer og derved markedsføre enkeltmarksvine.
For forbrugerens synspunkt kan kvalitet i vin være et vidt begreb. Smag har en høj lighed til hvad man synes er kvalitet og da det er meget subjektivt, vil vurdering af kvalitet alt andet lige også tit blive meget subjektivt. Mange kan også se økologi som et kvalitetsstempel, som gør at man hellere vælger dette og der er de senere år kommet mange økologiske vine på markedet, så for folk der går op i økologi, er der også masser af vine til økologi elskere. De senere år har der været stor fokus på ting som arbejdsbetingelser og politiske forhold i producent landet, da folk gerne ser at der er ordentlige forhold på arbejdspladsen og det bliver nu også set som et særligt kvalitetsstempel. Du kan læse meget mere om vine – og også købe dem online http://www.bichel.dk/ som er garant for kvalitets vin!
Skriv et svar