De danske sommerhuse bliver hele tiden i bedre og bedre stand. Hvor man tidligere kun benyttede huset om sommeren, så er mange nye sommerhuse i så god stand, at man ikke længer behøver at lukke vand af i vinterhalvåret, da huset er ligeså godt isoleret som et helårshus.
Der er dog stadigvæk nogle der lukker deres sommerhuse ned om vinteren, men størsteparten holder deres huse frostfri, og da det ikke er muligt at få fjernevarme i sommerhus områderne, så er den mest udbredte løsning el-radiatorer, men el-varme er ikke blandt de billigste løsninger, og hvis man kigger sin regning igennem, så kan man se, at det ikke er helt billigt at holde et sommerhus frostfrit om vinteren.
Har du overvejet varmepumper?
Hvis man er interesseret i at få en mindre el-regning, så kan varmepumper være en effekt løsning. Hvis man vælger denne løsning, så kan man vælge mellem tre typer af varmepumper, nemlig jordvarmepumpe, luft til vand varmepumpe og så luft til luft varmepumpe. Hvor jordvarme og luft til vand normalt er noget der bliver installeret i et helårshus, så er luft til luft varmepumperne meget flittig brugte i sommerhus. Fidusen med at få installeret en varmepumpe er at den meget mere effektiv end en el-radiator. Hvor virkningsgraden på en el-radiator er 100 %, så er virkningsgraden på en moderne luft til luft varmepumpe et sted mellem 400-500 %, hvilket vil sige at man får 4-5 gange så meget varme end med en el-radiotor med det samme el-forbrug, og med en pris på godt 10.000 kr. så tager det ikke mere end et par år inden den er tjent hjem, og med en levetid på den gode side af 15 år, så er det en meget favorabel investering.
Hvordan måles varmepumpens effektivitet?
Lige nu bliver der brugt to forskellige værdier og det skyldes at man fra starten af 2015 går fra COP over til SCOP. De to værdier minder lidt om hinanden, men der er alligevel forskelle, og især i et klima som det danske vil den nye måleenhed være at foretrække.
COP: står for coeffient of performance og fortæller noget om varmepumpens effektivitet ved et bestemt forhold, nærmere bestemt en udendørs temperatur på 7 grader og en indetemperatur på 20 grader.
SCOP: står for seasonal coeffient of performance og siger noget om hvor effektiv varmepumpen er over et helt kalenderår, hvilket givet mere præcist tal, da der er stor forskel på hvor effektive varmepumper er ved forskellige temperaturer. For at gøre tallet mere præcist har man et tal for tre forskellige zoner i Europa, da der kan være store klimatiske forskelle, og i Danmark benytter man tallet for den nordeuropæiske zone.
Er der nogle avrmepumpe producenter der er bedre end andre?
I mange har Panasonic været kendt for at være nogle af de bedste, og det er de sådan set stadigvæk, men der er mange gode producenter og Mitsubishi, LG samt Bosch laver også gode varmepumper.
Så længe man husker at kigge på varmepumpens SCOP værdi, og ser en høj SCOP værdi, så er man nået langt i jagten på en god varmepumpe. Der er i Danmark og en liste over de bedste varmepumpe, og de svenske energimyndigheder har også lavet en test, hvor man kan se hvilke varmepumper der performer godt.
En sidste ting man skal holde øje med hvis man køber en luft til luft varmepumpe til sit sommerhus, det er om den model man påtænker at købe har en ”vedligeholdelsesfunktion”, en funktion som også er kendt som 8-10 graders funktionen, som har til formål at holde sommerhuset frostfrit. Hvis ikke denne funktion er indbygget bør man undgå den.
Skriv et svar