Rigitg mange husejere betaler i dag alt for mange penge for varme, el og diverse regninger som mobil, bredbånd, forskringer med mere. Sammenlagt vil en gennemsnitsdansker kunne spare op mod 20.000 kr. om året – Læs hvordan her. Et af de steder, hvor der er flest penge at spare, er ved at overveje at installere en varmepumpe i hjemmet.
Lad det være sagt med det samme, det er ikke alle det kan svare sig for, men har du planer om at renovere huset eller bygge nyt, så er dette bestemt noget du kraftigt bør overveje at investere i. Varmepumper er i dag så effektive, at de kan spare dig for rigtig mange penge, sammenlignet med alternativerne, og ikke nok med det, så hæver det selvfølgelig også værdien af dit hus.
Bolius.dk har skrevet en rigtig god artikel om netop besparelser ved skift til varmepumpe.
Lad os hoppe direkte ind i artiklen.
Hvordan virker en varmepumpe?
En varmepumpe er en moderne og energibesparende måde at varme luften og vandet op til hjemmet eller sommerhuset. Der kan være mange penge at spare, da den ikke kun bruger strøm til at varme sig op, men i stedet henter varmen fra luften udenfor i luften og jorden, hvorefter den komprimeres og anvendes.
Der findes to typer af varmepumper: luft-til-luft og luft-til-vand varmepumper.
Luft-til-luft
En varmepumpe, der er luft-til-luft, er for de flestes vedkommende tilstrækkeligt til almindeligt brug i sommerhuse, da der er færre kvadratmetre og ikke et konstant forbrug. En luft-til-luft varmepumpe fungerer ved at den trækker luften udefra igennem varmepumpesystemet, hvor det komprimeres og herefter pustes ind i huset. Som et tillæg til luft-til-luft systemet kan man vælge varmegenvindingsanlæg, der kan bringe strømforbruget endnu længere ned, da den filtrerer og genbruger luften. Man kunne for eksempel vælge en Nilan Comfort 300, der kan bruges i både små og større lokale-sammensætninger, så alt fra små hjem til kontorområder.
Har man i stedet et helårssommerhus eller almindeligt familiehjem, er en luft-til-vand varmepumpe mere sagen, eventuelt suppleret med et luft-til-luft system.
Luft-til-vand
For at forklare hvordan et luft-til-vand varmepumpesystem virker, er det lettest at forestille sig et almindeligt køleskab. Ved at udvide og komprimere kølevæsken i rørene, kan man flytte varmen fra inde i køleskabet til udenfor så vores mad holdes kold. Det er egentlig samme princip en varmepumpe gør, men i stedet for kun at flytte varmen inde fra huset og ud, hvilket kan være rart om sommeren, så kan den også flytte varmen udefra og ind. Hvad der afgør om den laver den ene eller anden proces er det termostatsystem, hvor man som bruger regulerer temperaturen.
Lad os sige at det er godt dansk efterår med lidt småkold luft. Varmepumpen tager så den ellers for os kolde luft og cirkulerer igennem pumpesystemet. Her bliver luften komprimeret, og i denne proces afgives varme, der så overføres til de vandrør der løber igennem varmepumpen. Fra varmepumpen løber det nu opvarmede vand rundt i radiatorer og gulvvarmesystemet i hele huset, og når det er færdigt vender det tilbage til varmepumpen, for at blive varmet op igen.
Er det i stedet varmt selv i skyggen, så opsuger vandet i stedet varmen fra rummet, hvorefter den afgiver det til den luft der cirkulerer igennem varmepumpen. Det er altså en dynamisk effekt, der hele tiden tilpasser sig hjemmets og den udendørs temperatur, og brugerens ønsker.
Jordvarme
De førnævnt varmepumper trækker varmen fra luften, men det er idag blevet meget almindeligt at have et jordvarmesystem, hvor man i stedet bruger jorden som varmekilde. Det lyder måske ikke effektivt om vinteren, men tænk på at bare en halv meter nede i jorden er der en anden temperatur end på overfladen, og det er netop den forskel der gør, at når det så komprimeres i en varmepumpe, så kan 2 grader i jorden blive til 22 grader i hjemmet. At installere et jordvarmesystem er som regel lidt mere omfattende, så de fleste vælger at gøre det når der renoveres eller bygges nyt hus.
Skriv et svar