Jo mere renlig man er, jo færre bakterier slæber man rundt på, og jo mindre risiko er der for smittefare. På nogle arbejdspladser giver man håndtryk og kram. På denne måde, overføres der automatisk bakterier mellem hinanden. Det er ikke altid, man er i nærheden af sæbe og vand. Derved er det ikke nemt at vaske sine hænder. Håndsprit kan i disse situationer anvendes, men den kan ikke fjerne organiske materialer som fedt, snavs og olie.
Den bedste håndhygiejne er ganske enkel og simpel: Vask dine hænder med sæbe og vand. Du kan derefter anvende en håndsprit, som dræber de sidste bakterier.
Håndsprit på arbejdspladsen
Det er dyrt med sygefravær i kroner og medarbejderens effektivitet. Hvis en medarbejder har mere sygefravær end de resterende ansatte, kan det være på grund af dårlig trivsel og sikkerhed. Med den rette rengøring og håndtering, kan dette reduceres. Som arbejdsplads og arbejdsgiver er det nødvendigt at sætte hygiejne på dagsordenen.
Hvis din arbejdsplads er et madsted, bør du som arbejdsgiver sørge for, at der er håndsprit til rådighed. Sørg også for fødevaregodkendte gummihandsker. Her må de gule handsker kun bruges til rengøring, hvorimod de klare handsker er udviklet til netop fødevarer. Hvis du lærer dine medarbejdere at anvende handsker fra start, mindsker I også smitte af bakterier.
Anvend håndsprit
Når du nyser eller hoster, bør du altid gøre det i ærmet af din trøje. Ved host og nys kommer der små dråbepartikler ud, som kan indeholde virus og baktier. Dråberne kan indeholde små influenzapartikler, som kan smitte i berøring med andre. Hvis du alligevel hoster eller nyser i hænderne, bør du enten vaske dine hænder eller anvende en håndsprit bagefter.
Hvis du døjer med eksem, fordi du vasker hænder for meget, bør du anvende håndsprit. Det indeholder glycerin som fugter huden. Vask af hænderne kan udtørre huden. Anvend ikke håndsprit på våde hænder, da effekten begrænses.
Rengøring gør glad
Hvis du har kaos i dit liv og i dit hjem, kan du roligt starte med at gøre rent. Rengøring præges af oprydning. Når man fysisk rydder op i sit hjem, får man automatisk ryddet op i hjernen. Så hvis man er stresset og ikke orker rengøringen, er det netop her det er ekstra vigtigt at have fokus på den.
Få gjort ordentligt rent i hjørner og kroge. Fjern edderkoppespind fra loftet, tør skabe og hylder af indvendig og udvendig. Ved at gøre rent i hele hjemmet, giver det samme nogle af de samme effekter som den terapeutiske hjælp, man kan få.
Gode råd til hygiejne:
- Tør jævnligt støv af
- Støvsug
- Vask gulvene
- Gå i bad – gerne hver dag
- Børst tænder 2 gange daglig
- Vask hænder eller brug håndsprit
Luft ud både i hjemmet og på arbejdspladsen
Det er vigtigt at få luftet ud. Så kan der komme frisk luft ind og styrke indeklimaet. Det indeklima vi befinder os i hver dag, er også det klima, der er med til at forme vores krop og immunforsvar. Ved dårligt indeklima, skabes der gode vilkår for svampe og bakterier. Hvis der jævnligt bliver luftet ud, styrker det derimod luftvejene. Dem, der lider af allergi, kan også få glæde og gavn af, at luften bliver udskiftet. I hjemmet bør du lufte ud dagligt. Tæpper og dyner bør luftes ud hver 14. dag.
Øvrig viden om din hygiejne
Ved synligt snavs bør du fjerne det med det samme. Så når bakterierne ikke at sprede sig for meget. De fleste hjem kan ordne den store rengøring en gang om ugen. Dog findes der hjem, som bør få det gjort flere gange. Brug gode rengøringsmidler og nogle ordentlige klude, og sørg for at vasketøjet er tørt inden det lægges sammen, så undgår du fugt og dårlig lugt.
Skriv et svar