Der er nogle ting, som nærmest bare hører til den danske jul. Ting der er næsten ligeså selvskrevet til julen som juletræ, julekalender og gaver. For når vi i Danmark rigtig skal julehygge i december måned, så er det meget ofte inkluderet gløgg, pebernødder, klejner og brunkager. Det er noget specielt ved den danske jul, som man ikke kender i andre lande. For vores kærlighed til de fire ting hører til den danske juletradition.
Bare duften af nybagte brunkager og klejner, der sammen med den varme gløgg sender associationer til barndommen. Juletræet der bugnede af gaver neden under, kræmmerhusene på grenene der er fyldt med pebernødder, som man slet ikke kan vente med at smage. Det er lige før, at der ikke findes noget bedre, og julehyggen er slet ikke det samme uden de fire elementer.
Man kan fristes til at sige, at ingen julehygge uden gløgg, pebernødder og brunkager. De er dog forbeholdt december måned, og det ville nærmest virke malplaceret at servere det på andre tidspunkter af året. Men så skal man heller ikke holde sig tilbage, når det bliver december, for familien samles hurtigt omkring de søde kager og den varme gløgg. De har en slags magnetisk virkning, der kan være svær at forklare for udenforstående. Det ligger bare i den danske jule tradition at der skal inkluderes gløgg, pebernødder, klejner og brunkager for at det hele bliver en rigtig jul. Hvorfor det lige er blevet det, som man forbinder så meget med julehygge i Danmark, er et helt studie i sig selv. Men de har slået rod, og er ikke til at komme udenom.
Købt eller hjemmebag
Hvad skal man så vælge, når man skal servere til julehyggen? Skal man vælge at købe det hele færdiglavet ude i byen eller skal man vælge at bage det hele selv? (Opskrift fra Lagkagehuset).
Der er selvfølgelig ikke noget bedre end hjemmebag, for når huset fyldes af duften af f.eks. klejner, så bliver man helt saglig. Det kræver dog stort overskud og planlægning, hvis man selv skal stå for bagningen.
Det er et projekt, som kan være vanskeligt at finde tid og plads til i en ellers overbooket december måned. Men hvis man kan finde tid til det, så skal det nok sprede glæde i julehyggen. Helt forståeligt er det ikke alle, som kan finde overskuddet til det blandt julegave indkøb og julefrokoster.
Derfor findes der også mange forskellige færdigprodukter, som allerede er klar til servering. Man skal nok lige varme gløggen op, men brunkager, klejner og pebernødder er klar til at blive spist, så snart man fjerner papiret eller foliet omkring. Fordi danskerne er så vilde med produkterne, så findes der også en stor industri indenfor det med et stort udvalg. Det gør også at der er stor variation i kvaliteten af de forskellige færdiglavede produkter af gløgg, brunkager, klejner og pebernødder.
Som i alt andet er der både gode og mindre gode udgaver og meget afhænger selvfølgelig også af prisen. Hvis du er helt tosset med en god kraftig gløgg, så skal du nok ikke købe den billigste, fordi rødvinen eller snapsen de har brugt nok ikke er den forreste på hylden. Her kan man godt bruge lidt ekstra penge, og så måske spare lidt på pebernødderne eller brunkagerne.
Der er dog ikke nogen tvivl om, at hjemmebag scorer man flest point på. Men hvis det bare stresser dig yderligere i den travle måned, så er det bedre bare at komme nogen af de mange glimrende færdiglavede produkter. Det vigtigste er, at være sammen med familien og sine nærmeste og nyde julehyggen helt.
Skriv et svar