Inden for en senere årrække er beta-alanin blevet meget populært hos bl.a. sportsudøvere, idrætsatleter, og folk der styrketræner. Dette skyldes, at produktet har en præstationsfremmende effekt i modsætning til mange andre kosttilskud på markedet, som reelt set ikke har nogen effekt, selvom producenterne påstår det modsatte. I det følgende vil du få et indblik i, hvordan beta-alanin virker – og hvordan man anvender produktet så man opnår størst mulig effekt. Du kan læse mere om aminosyrer og BCAA på Fitness blog.
Anvendelse af beta-alanin
Beta-alanin er en ikke-essentiel aminosyrer, hvilket med andre ord vil sige, at det er et kosttilskud som vores krop også selv kan danne. Noget kost, som eksempelvis kød, indeholder beta-alanin, og vi får det dermed også igennem noget af det mad, som vi indtager.
Histidin, som er en anden essentiel aminosyre, indgår sammen med beta-alanin i stoffet carnosin. Carnosin regulerer surhedsgraden i musklerne og fungerer på den måde som buffer i kroppen.
På baggrund af forskellige forsøg har det vist sig, at tilskud med beta-alanin kan øge niveauet af carnosin i musklerne med op til 60 %. Det medfører, at dannelsen af mælkesyrerne i kroppen svækkes. Når kroppen har en øget energiomsætning opstår mælkesyren som et resultat af dette. Alle har prøvet under træning, at musklerne syrer til. I den forbindelse er det netop disse mælkesyrer, der arbejder. Det skyldes, at syren går ind og hæmmer musklens energiproduktion, hvilket gør det svært for musklerne at trække sig sammen, og det er her, at produktet bliver nyttigt for sportsudøvere. Ved eksplosiv træning virker dette nemlig præstationsfremmende, da kroppen kan træne hårdere, skabe bedre muskelvækst og dermed i sidste ende opnå en større effekt ved sportsdiscipliner som styrketræning og sprint.
Beta-alanin vs kreatin
Kan beta-alanin så erstatte kreatin? Det korte svar er, nej. Da de to kosttilskud virker helt forskelligt, giver det ikke rigtigt nogen mening at sammenligne dem – eller erstatte dem med hinanden for den sags skyld. Dog kan de sagtens anvendes på samme tid – helt uden at de formindsker hinandens effekt eller skaber uønskede bivirkninger af nogen art. Hvis man stiller det meget simpelt op, så kan man sige at kreatin øger ens maksimale styrke, hvorimod beta-alanin øger antallet af gentagelser, som man kan løfte.
Beta-alanins bivirkninger
Ligesom mange andre former for produkter og kosttilskud har bivirkninger, så kan man også opleve det ved beta-alanin. Hvis man dog formår at begrænse indtaget af beta-alanin og derfor højest indtager 6 gram fordelt ud på dagen, så kan disse undgås. Dette kan være bivirkninger som eksempelvis rødme samt en generende prikken i huden.
Derudover er det selvfølgelig altid en god idé at snakke med sin læge inden, man begynder på beta-alanin, hvis man i forvejen tager nogen som helts form for medicin.
Sådan doseres beta-alanin
Egentlig kendes den optimale dagsdosis for beta-alanin ikke. Dog har størstedelen af forsøgene vist sig, at beta-alanin har været mest gavnlig hos de deltagere, hvis daglige indtag har været mellem 3 og 6 gram. Dette er derfor også det anbefalede daglige indtag. Samtidig er det væsentligt, at dosen ikke indtages på én gang, men at det i stedet tages over flere gange i løbet af dagen, hvor doseringen eksempelvis er på 3×1 gram.
Beta-alanin skal desuden ikke kun indtages på de dage, hvor man træner. Da beta-alanin ikke har en akut effekt som fx koffein og ginseng, så er det også vigtigt, at det indtages på de dage, man ikke træner. Ligesom kreatin har beta-alanin nemlig en langsigtet effekt og den indtræder derfor først efter et stykke tid.
Konklusion
Beta-alanin gør musklerne bedre til at regulere niveauet af mælkesyrer, da den øger indholdet af carnosin. Beta-alanin har en dokumenteret gavnlig effekt på præstationsevnen og er dermed et glimrende kosttilskud uden bivirkninger af alvorlig karakter – så længe man følger den anbefalede daglige dosis.
Skriv et svar