Der er rigtig god business, i som virksomhed at gøre alt hvad man kan, for at nedbringe sygefraværet. Sagen er nemlig den, at lønudgifterne udgør de primære omkostninger, i langt de fleste danske virksomheder. Ved at mindske sygefraværet stiger effektiviteten og produktiviteten, og den slags kan aflæses direkte på bundlinjen.
Der er dog et væld af forskellige tiltag som man som virksomhed kan sætte i værk, for netop af nedbringe sygefraværet. Dette spænder over alt fra at motivere medarbejderne, til at fjerne eventuelle arbejdsmiljømæssige problemer. På sundhedsfronten er der dog også en hel del tiltag, som man bør overveje. Dette kan være alt fra at tilbyde forebyggende behandlinger, til medarbejdere som har hårdt fysisk arbejde. Andre eksempler på sundhedsmæssige tiltag, er eksempelvis firmavaccination, for at forebygge influenza.
Det er dog også værd at se på, hvad man kan gøre som virksomhed, for at afbryde smitteveje. Mangelfuld rengøring, kan eksempelvis føre til at bakterier spreder sig medarbejdere imellem. Det er derfor vigtigt at opretholde en god rengøringsstandard, samt at sørge for at de overflader som folk tager på, fra tid til anden bliver desinficeret. Dette gælder alt fra tastaturer og muse, til dørhåndtag og trykknapper.
En ting som de færreste tænker på, er dog hvordan man kan bruge håndsprit og anden form for hånddesinfektion, til at sikre en bedre håndhygiejne – og netop det vil vi komme ind på i artiklen her.
Optil håndsprit dispensere i indgangspartier og kantineområder
Desværre er det ikke alle medarbejdere, kunder og elever, som er lige gode til at vaske hænder, samt til at vaske hænder hyppigt nok. Dette betyder at bakterier hurtigt kan sprede sig fra en medarbejder til en anden. Her kan der både være tale om eksempelvis kolibakterier efter toiletbesøg, men også sygedomsfremkaldende bakterier, fra personer med influenza eller anden smitsom sygedom.
Hånddesinfektion er en af de bedste måder at afbryde smitteveje på. Dette skyldes at man med de mest brugte typer af hånddesinfektion, fjerner op til 99,99% af bakterierne på hænderne. Desinfektionen er typisk baseret på sprit (deraf også håndsprit), og fås i varianter i flydende form, gelform og endeligt skum.
Håndsprit kan enten fås i engangsdispensere, i stil med de engangsflasker som man køber med håndsæbe i. Sådanne modeller er fine at bruge i områder med lav trafik, såsom direkte på udvalgte medarbejderes skrivebord.
Områder med høj trafik derimod, vil man som udgangspunkt anbefale håndspritdispensere, som sidder fastmonteret på væg eller stander. Hermed er man sikker på at hånddesinfektionsmidlet altid er tilgængeligt, og at man dermed ikke får flyttet rundt på håndspritten. Ydermere er kapaciteten ofte højere i dispensere, sammenlignet med engangsflaskerne. Dette betyder i sidste ende, at man langt sjældnere skal skifte flasken ud.
Dispensere fra Purell, Deb, Tork og Katrin
I forhold til håndsprit dispensere, vil du typisk finde dispensere fra henholdsvis Purell, Deb, Tork og Katrin på det danske marked. Nogle dispensere er manuelle, mens andre er med sensor. Hygiejnen er høj ved begge løsninger, da man jo desinficerer sine hænder, når man har klemt håndsprit ud. Skulle der sidde lidt bakterier på en trykknap, vil man således fjerne dem få sekunder efter.
Ønsker du at afbryde smitteveje i din virksomhed, bør du overveje at opstille hånddesinfektion dispensere i kantineområder og evt. supplere med håndsprit dispensere i dine indgangsområder. Frem for blot at hænge dispenserne op på en væg uden nærmere instruks, har det positiv betydning for selve brugen af dispenserne, at de opstilles på fritstående stativer, med en opfordring til at folk skal desinficere deres hænder. Stil gerne stativerne, så man ikke kan undgå at se dem, og så det er svært at undgå at snige sig udenom, hvis der er andre tilstede i rummet. På denne måde sikrer du, at langt færre medarbejdere, kunder og elever får spredt bakterier imellem sig.
Skriv et svar