Porsesnaps er snaps fremstillet sammen med porse, som er en plante der vokser i vildtet. Snaps er, som alle danskere bør vide, en nordeuropæisk brændevinstype og nem at fremstille i hjemmet – og selvom man aldrig har prøvet det før. Det kræver bare tålmodighed.
Når det kommer til snapse i dagens Danmark findes der flere hundrede forskellige produkter, alle som har deres egne fordele og ulemper når det kommer til størrelse, smag og fremstillingsmetode.
Snapsen er typisk destilleret ved hjælp fra gær, kartofler eller mæsk af korn. Det er ikke ligemeget hvilken destillations-metode man bruger, for smagen vil komme til at afhænge meget af det. For porsesnaps som er lavet i hjemmet vil man typisk bruge gær da det er nemmest at få fingrene i, ligesom at det er nemmest at tage i brug.
Ønsker man en 100% økologisk snaps er dette også muligt, ligesom at det også er muligt at få fremstillet snaps på fabrikker.
Der findes i dag mange store fabrikker, som ejer størstedelen af markedsandelen i Danmark. Hvis de største snaps-producenter vinder en større markedsandel i Danmark vil vi begynde at kunne kalde det for et decideret monopol.
Dette skyldes at mange af de største mærker stammer fra den samme fabrik – er du interesseret i at vide hvilken fabrik din snaps kommer fra, kan det hurtig gøres ved hjælp af en søgning på Google. Det plejer også at stå på flasken.
Porsesnaps bruges til silden
Porsesnaps kan bruges hele året rundt – der er dog særlig en årstid hvor den udmærker sig, og det er når vi skal i gang med julen, særligt julefrokosterne. Porsesnapsen har nemlig en rigtig god smag, som modarbejder den fede mad der bliver serveret.
Derudover fremmer porsesnaps også fordøjelsen og gør det muligt at spise lidt mere af den gode julemad – uanset om det er silden, anden, gåsen eller flæskestegen. Hvis man vil have den helt rigtige nydelse af porsesnapsen skal man tygge maden godt og grundigt igennem og derefter skylle det ned med en omgang snaps.
Når man drikker snaps til en julefrokost behøver man ikke at drikke det hele på en gang. Det er tilladt og velset at drikke snapsen over flere dele – af flere årsager.
En af årsagerne er at du ikke hele tiden skal til at hælde nyt snaps op i dit glas, mens en anden årsag er at vi ville alle sammen blive fulde meget hurtigt, hvis vi drak en hel snaps hver gang.
Køb en god porsesnaps
Det er vigtigt at man køber en snaps der er god, særligt når det kommer til porsesnaps. Der findes i dag mange små bryggerier som ikke ved hvordan man laver en god porse snaps, og køber man hos en af disse bryggerier vil man hurtigt komme til at fortryde det.
Omvendt er det også muligt at købe en snaps hos et minibryggeri som kan konkurrere med de store bryggerier. Hvis du vil finde disse bryggerier skal du blot ringe til bryggeriet for at høre om de rent faktisk ved hvad de laver.
Du kan ligeledes høre om du må prøve at komme ud til en smagning – for hvorfor købe et produkt, som du i sidste ende ikke vil komme til at kunne lide? Kan du ikke lide snapsen har du altid fået smagsprøvningen gratis – og gratis snaps, det kan man altid bruge.
En god porsesnaps kan desuden bruges som en sjus, hvis der kun er lidt bundsjatter tilbage. Her skal man blot bruge et stort glas, hvor man hælder isterninger i bunden, efterfulgt af snapsen og til noget citronvand.
Det anbefales ikke at man gør det, men det er muligt at gøre dette også selvom der er mere end rester tilbage. En god snaps er dog værd at drikke ren.
Har du brug for rådgivning til at vælge den helt rigtige snaps kan du altid kontakte de mange forskellige eksperter eller spørge den lokale vinkender nede i Føtex. Pas dog på med at lytte for meget efter deres råd, for de er kun ude på en ting; nemlig at sælge dig noget snaps.
Skriv et svar