Vi kan roligt lade klimaforskere og klimaskeptikere kæmpe kampen om at overbevise os om hvorvidt menneskeskabte klimaforandringer er med til at forårsage mere ekstremt vejr verden over.
Imens de diskuterer, kan vi dog ikke komme uden om at vi i Danmark har set en uforholdsmæssig stigning i antallet af meget voldsomme skybrud indenfor de seneste 5-10 år. Der går nærmest ikke en sommer uden at Falck må rykke ud til langt flere oversvømmede kældre end de kan overskue, og bruger dage på at pumpe vand væk fra veje og viadukter.
De vilde skybrud har skabt stor fokus på DMI, som kun meget sjældent har formået at forudsige skybruddene når de rent faktisk kommer, men til gengæld er blevet så forsigtige, at de advarer om skybrud i tide og utide for ikke at virke inkompetente når et skybrud rent faktisk kommer. Samtidig har danskerne fået øjnene op for hvor risikofyldt det kan være at have et hus som ligger et sted hvor der er tendens til at kælderen oftere bliver oversvømmet.
Det er dog ikke kun de store katastrofale skybrud, som det er værd at være opmærksom på. Helt almindelig dagligdags fugt i kælderen kan gøre det let for skimmelsvamp at få fat på træværket i kælderen, og selv hvis det ikke giver strukturelle skader, så er skimmelsvamp uhyggeligt usundt og potentielt allergifremkaldende. I denne artikel giver vi 5 tips til hvordan man holder kælderen tør, fra de helt simple til de meget dyre.
1) Luft ud
Ja, det giver måske sig selv og lyder utrolig banalt. Ikke desto mindre er det et faktum, at en betydelig del af fugten i kælderen kan afhjælpes med udluftning på de rette tidspunkter, eventuelt ved en elektronisk ventilator med fugtstyring. Som bekendt kan varm luft holde på langt mere vand end kold luft. Det betyder at den varme sommerluft som kommer ind i løbet af dagen kan indeholde ganske meget vand. Når natten så falder på i kælderen vil den varme luft blive kølet ned og afgiver sin fugt på vægge og gulve. Ved løbende at lufte ud i løbet af aftenen kan man minimere dette problem.
2) Brug en affugter
En elektronisk affugter er selvfølgelig et oplagt valg til at holde kælderen tør. Navnet i sig selv angiver selvfølgelig at den eneste funktion en affugter har er at fjerne fugt fra luften. I praksis foregår det i de fleste tilfælde ved at affugteren har en kompressor som minder meget om den der sidder i et køleskab, som den bruger til at trække fugten ud af luften og ned i en beholder, eller gennem en slange direkte ned i et afløb. En affugter er utrolig effektiv til at holde kælderen tør, men hvis man har mange aflukkede kælderrum kan det være nødvendigt at have flere affugtere i brug, og de bruger en del strøm i drift. Du kan læse mere om affugtere her: www.billigaffugter.dk
3) Anskaf en varmepumpe
En varmepumpe er sjældent noget som installeres alene for at holde kælderen tør. Varmepumpen udnytter den forskel i temperatur der er mellem luften udenfor og indenfor til at generere varme billigere end en traditionel radiator. En sideeffekt er dog at den varme luft som pumpes ind i huset er ganske tør og det er medvirkende til at holde kælderen tør.
4) Anlæg et omfangsdræn
Skal vi helt op på den store klinge, så er det muligt at anlægge et omfangsdræn rundt om fundamentet på dit hus. Det er en stor og dyr proces, som involverer at man graver en meter eller mere ned hele vejen rundt om huset. Man sørger her for at lægge en plastkappe ind mod huset så der trænger mindre vand ind, og samtidig lægger man et drænrør ned, som kan opsamle og bortlede regnvand som måtte trænge ned omkring huset. Omfangsdrænet sikrer ikke fuldstændig mod fugt i kælderen, da det ikke kan forhindre fortætning af fugtig luft udefra og fugt som trænger op fra gulvet, men det er blandt de mest effektive måder at sikre sig mod den fugt som ellers trænger ind gennem husets fundament. Du kan læse mere om omfangsdræn og prisen på etablering på denne side: http://www.interweb.dk/omfangsdraen-hvad-er-det-og-hvornar-skal-du-det/
God fornøjelse med din tørre kælder.
Skriv et svar